Ενας εύκολος οδηγός για πινέλα μακιγιάζ

Όταν μιλάμε για μακιγιάζ τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο· τα σωστά εργαλεία μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και το αποτέλεσμα του μακιγιάζ πιο άρτιο. Αν ξεκινάς τώρα να δημιουργείς ένα σετ πινέλων και έχεις χαθεί μέσα στην πληθώρα που κυκλοφορεί ή αν θέλεις να ανανεώσεις το σετ σου με πινέλα που πραγματικά θα σου φανούν χρήσιμα συνέχισε να διαβάζεις!

Πινέλα foundation

Αρχικά χρειάζεσαι κάποια πινέλα για να τοποθετείς τις υγρές υφές, όπως makeup, concealer, υγρό bronzer ή contouring, υγρό ρουζ και υγρό highlighter ή όποια από τα παραπάνω χρησιμοποιείς. Για τις υγρές υφές προτίμησε πινέλα μακιγιάζ με συνθετική και όχι φυσική τρίχα, καθώς δεν απορροφούν το προϊόν που τοποθετείς. Μπορείς να επιλέξεις ένα μεσαίου μεγέθους λοξό πινέλο (Εικόνα 1) για να εφαρμόζεις το makeup, το bronzer ή/και το contouring και το υγρό ρουζ και ένα μικρότερο πινέλο (Εικόνα 2) για να εφαρμόζεις το concealer και το υγρό highlighter, καθώς εφαρμόζονται με περισσότερη λεπτομέρεια και σε μικρότερη επιφάνεια του προσώπου· εναλλακτικά μπορείς όλα αυτά τα προϊόντα να τα εφαρμόζεις με ένα σφουγγαράκι makeup (Εικόνα 3), αφού πρώτα το βρέξεις και το στραγγίσεις καλά ώστε να φύγει η περιττή υγρασία. Γενικά η λογική είναι να επενδύουμε σε πινέλα μακιγιάζ και εργαλεία τα οποία είναι πολυχρηστικά, δηλαδή μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με πολλούς και διάφορους τρόπους, έτσι γλιτώνουμε και χώρο αλλά και χρόνο κατά τον καθαρισμό τους.

Πινέλα Μακιγιά - Λοξό Πινέλο Foundation
Εικόνα 1: Λοξό Πινέλο Foundation
Πινέλα Μακιγιά - Πινέλο Concealer
Εικόνα 2: Πινέλο Concealer
Πινέλα Μακιγιά - Σφουγγαράκι Makeup
Εικόνα 3: Σφουγγαράκι Μakeup

Πινέλα πούδρας 

Προχωράμε στα πινέλα της πούδρας και των στεγνών υφών. Αυτά τα πινέλα μακιγιάζ χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση πούδρας σεταρίσματος και άλλων προϊόντων σε μορφή πούδρας όπως bronzer, contouring, ρουζ και highlighter. Γι’ αυτές τις υφές είναι προτιμότερο να επιλέξεις πινέλα με φυσική τρίχα ή απομίμηση αυτής, πλέον στην αγορά κυκλοφορούν πινέλα με ίνες βαμβακιού, καλαμποκιού κ.α. ή από taklon (απομίμηση τρίχας σκίουρου) τα οποία δουλεύουν εξίσου καλά με τη φυσική τρίχα. Είναι προτιμότερη τέτοιου τύπου τρίχα καθώς συγκρατεί πολύ καλύτερα τις πούδρες συγκριτικά με τη συνθετική τρίχα. Στην περίπτωση που σου αρέσει να πουδράρεις όλο το πρόσωπο θα χρειαστείς ένα μεγάλο είτε στρόγγυλο είτε οβάλ πινέλο (Εικόνα 4) και ένα αντίστοιχο μικρότερου μεγέθους (Εικόνα 5) για να σετάρεις κάτω από τα μάτια ή και να βάζεις το highlighter σε μορφή πούδρας. Αν σου αρέσει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα και προτιμάς να πουδράρεις μόνο κάτω από τα μάτια και τοπικά στα σημεία όπου εμφανίζεται λιπαρότητα τότε θα χρειαστείς μόνο το μικρότερο πινέλο.

Πινέλα Μακιγιά - Στρόγγυλο Πινέλο Πούδρας
Εικόνα 4: Στρόγγυλο Πινέλο Πούδρας
Πινέλα Μακιγιά - Μικρό Πινέλο Πούδρας
Εικόνα 5: Μικρό Πινέλο Πούδρας

Για contouring, bronzer και ρουζ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πινέλο. Αυτό θα είναι πινέλο μεσαίου μεγέθους, μπορείς να επιλέξεις να είναι οβάλ (Εικόνα 6), στρόγγυλο ή λοξό (Εικόνα 7), ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να δώσεις. Τα λοξά πινέλα μακιγιάζ γενικά τοποθετούν πιο γραμμικά δίνοντας ένα πιο έντονο αποτέλεσμα, ενώ τα οβάλ δίνουν ένα πιο ανάλαφρο, σβησμένο αποτέλεσμα.

Πινέλα Μακιγιάζ - Oβάλ Πινέλο Ρουζ
Εικόνα 6: Oβάλ Πινέλο Ρουζ
Πινέλα Μακιγιάζ - Λοξό Πινέλο Ρουζ
Εικόνα 7: Λοξό Πινέλο Ρουζ

Πινέλα ματιών

Τα βασικά πινέλα των ματιών είναι 3 και σε αυτή την περίπτωση προτιμότερα είναι τα πινέλα μακιγιάζ με φυσικά τρίχα ή απομίμηση αυτής, καθώς κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται σκιές σε μορφή πούδρας. Αρχικά θα χρειαστείς ένα μικρό πλακέ πινέλο (Εικόνα 8), με αυτό τοποθετείται η σκιά στο βλέφαρο· αν στο κινητό βλέφαρο χρησιμοποιείς μεταλλικές, λαμπερές σκιές μπορείς να της τοποθετείς και με το δάχτυλο, έτσι η απόδοσή τους είναι πιο έντονη. Έπειτα θα χρειαστείς ένα πινέλο blender μεσαίου μεγέθους (Εικόνα 9), αυτό μπορεί να είναι στρόγγυλο ή οβάλ και χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση και το σβήσιμο της σκιάς στην εξωτερική γωνία και στην κόγχη του ματιού. Τέλος, χρήσιμο είναι ένα μικρό στρόγγυλο πινέλο σε στυλ μολυβιού (Εικόνα 10), με αυτό μπορείς να εφαρμόσεις σκιά με περισσότερη λεπτομέρεια, πχ. στο κάτω βλέφαρο, την εσωτερική γωνία, σύριζα στις βλεφαρίδες ή να σβήσεις κάποιο μολύβι.

Πινέλα Μακιγιάζ - Πλακέ Πινέλο Σκιάς
Εικόνα 8: Πλακέ Πινέλο Σκιάς
Πινέλα Μακιγιάζ - Blender Πινέλο Σκιάς
Εικόνα 9: Blender Πινέλο Σκιάς
Πινέλα Μακιγιάζ - Pencil Brush
Εικόνα 10: Pencil Brush

Στα έξτρα μπορεί να ενταχθεί ένα πλακέ blender πινέλο (Εικόνα 11), με αυτό μπορείς να τοποθετήσεις σκιά στην εξωτερική γωνία ή την κόγχη του ματιού για πιο έντονο αποτέλεσμα. Το πινέλο eyeliner (Εικόνα 12), το οποίο θα χρειαστείς αν χρησιμοποιείς eyeliner σε μορφή gel ή ακόμα αν σου αρέσει να δημιουργείς γραμμή eyeliner με σκιά, αυτό μπορεί να είναι λοξό ή ίσιο και λεπτό. Και, τέλος, το πινέλο φρυδιών (Εικόνα 13) αν χρησιμοποιείς σκιά ή πομάδα για τα φρύδια σου ή ακόμα και κάποιο gel φρυδιών σε βαζάκι, αυτό προτιμότερο είναι να είναι σφιχτό, λοξό και λεπτό για να μπορείς να δουλεύεις με λεπτομέρεια και χρήσιμο είναι να έχει στην άλλη πλευρά ένα βουρτσάκι φρυδιών (spoolie) για να μπορείς να τα χτενίζεις ή να τοποθετείς το gel.

Πινέλα Μακιγιάζ - Πλακέ Blender Πινέλο
Εικόνα 11: Πλακέ Blender Πινέλο
Πινέλα Μακιγιάζ - Λοξό Πινέλο Eyeliner
Εικόνα 12: Λοξό Πινέλο Eyeliner
Πινέλα Μακιγιάζ - Πινέλο Φρυδιών
Εικόνα 13: Πινέλο Φρυδιών

ΥΓ: Δεν ξεχνάμε ποτέ να πλένουμε τακτικά τα πινέλα μας (τα πινέλα μακιγιάζ των υγρών προϊόντων μετά από κάθε χρήση, αυτά των στεγνών 1 φορά την εβδομάδα). Επίσης πολύ βοηθητικά είναι τα σπρέι για γρήγορο καθαρισμό των πινέλων που αφαιρούν χρωστικές και απολυμαίνουν, δεν αντικαθιστούν ωστόσο τον καθαρισμό με νερό και σαπούνι.