Αν είσαι fan του skincare και συνηθίζεις να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου σκρολάροντας στα social media σίγουρα έχει πάρει το μάτι σου τον όρο Skin Cycling. Είναι ένας όρος που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από το tiktok και ειδικότερα μέσα από το λογαριασμό της Dr. Whitney Bowe, δερματολόγο με έδρα τη Νέα Υόρκη. Πάμε όμως να δούμε λεπτομερέστερα περί τίνος πρόκειται και πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας σου.

Τι είναι το Skin Cycling;

Ο όρος skin cycling αναφέρεται στην εναλλαγή δραστικών συστατικών (πχ. ΑΗΑ, βιταμίνη Α κ.α.)και ενυδάτωσης – «ξεκούρασης» του δέρματος. Αναλυτικότερα, πρόκειται για μια 4ήμερη ρουτίνα βραδινής περιποίησης της επιδερμίδας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια. 

Το πρώτο βράδυ είναι το στάδιο της απολέπισης· σε αυτή τη φάση χρησιμοποιείς προϊόντα που ενισχύουν την απολέπιση της επιδερμίδας και την απαλλάσσουν από τα νεκρά κύτταρα. Το προϊόν της απολέπισης μπορεί να είναι ένα παραδοσιακό scrub ή κάποια λοσιόν με οξέα, πχ. γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ. Προτιμούμε τα προϊόντα που δρουν με χημικό τρόπο, δηλαδή περιέχουν συστατικά τα οποία οδηγούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων χωρίς να χρειάζεται να τρίψουμε την επιδερμίδα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και διατάραξη του μικροβιώματος. Επίσης μετά την απολέπιση μην ξεχάσεις να ενυδατώσεις την επιδερμίδα σου. Έχοντας ένα δέρμα απαλλαγμένο από νεκρά κύτταρα και ικανό να απορροφήσει καλύτερα όποιο προϊόν χρησιμοποιήσεις στη συνέχεια είσαι έτοιμη να περάσεις στο δεύτερο στάδιο.

Skin Cycling - Γυναίκα εφαρμόζει κρέμα προσώπου μπροστά στον καθρέφτη

Το δεύτερο βράδυ είναι η σειρά των ρετινοειδών, τα οποία περιλαμβάνουν τα παράγωγα την βιταμίνης Α, γνωστή και ως ρετινόλη. Τα ρετινοειδή έχουν πολλαπλά οφέλη για την επιδερμίδα, καθώς βελτιώνουν λεπτές γραμμές και ρυτίδες, δίνουν λάμψη και ενισχύουν την ανανέωση του δέρματος. Ωστόσο μπορεί να είναι και αρκετά ερεθιστικά γι’ αυτό θέλει προσοχή η χρήση τους. Πριν εφαρμόσεις ένα προϊόν με ρετινόλη ή κάποιο παράγωγό της το δέρμα θα πρέπει να είναι απόλυτα στεγνό, σε περιοχές που εμφανίζουν εύκολα ξηρότητα όπως είναι δίπλα από τα πτερύγια της μύτης ή γύρω από τα μάτια μπορείς πρώτα να εφαρμόσεις μια πλούσια ενυδατική κρέμα και έπειτα τη ρετινόλη· αν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο μπορείς να εφαρμόσεις τη μέθοδο «sandwich», δηλαδή να περάσεις πρώτα ένα ενυδατικό προϊόν, έπειτα τη ρετινόλη και μετά πάλι ενυδατική κρέμα. 

Το τρίτο και το τέταρτο βράδυ αποτελούν τα στάδια της «ξεκούρασης» και της ανάπλασης του δέρματος. Σε αυτό το στάδιο στόχος είναι η ενίσχυση του μικροβίωματος και του φραγμού της επιδερμίδας. Για να το πετύχεις αυτό μένεις μακριά από δραστικά συστατικά και επιλέγεις προϊόντα με ενυδατικούς, καλμαντικούς και αναπλαστικούς παράγοντες. Μια καλή επιλογή είναι serum και κρέμες με υαλουρονικό οξύ, το οποίο ενυδατώνει σε βάθος. Αν θέλεις να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο την ενυδάτωση μπορείς να κλείσεις τη ρουτίνα σου με κάποιο λαδάκι προσώπου. 

Τέλος, επειδή η χρήση δραστικών συστατικών μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς αντηλιακό καθημερινά, ακόμα και τις ημέρες που έχει προηγηθεί η χρήση ενυδατικών προϊόντων. 

Skin Cycling - Γυναίκα κρατά βάζο με κρέμα στο χέρι της

Ποια είναι τα προτερήματα του skin cycling;

Μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν μερικά δραστικά συστατικά.

Αν θέλεις να εισάγεις στη ρουτίνα σου συστατικά όπως οξέα ή ρετινοειδή και φοβάσαι για το πως θα αντιδράσει το δέρμα σου, το skin cycling είναι για σένα. Με τη μέθοδο αυτή το δέρμα έρχεται σταδιακά σε επαφή με τέτοιου είδους συστατικά, καθώς τα 2 βράδια της ενυδάτωσης του δίνουν την ευκαιρία να αναπλασθεί.

Είναι κατάλληλο και για ευαίσθητα δέρματα

Είναι ένας εύκολος τρόπος για άτομα με ευαίσθητες ή δυσανεκτικές επιδερμίδες να χρησιμοποιήσουν πιο δραστικά προϊόντα, χωρίς να έχουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα μπορείς να ξεκινήσεις τη φάση της απολέπισης με γαλακτικό οξύ που είναι πιο ήπιο και τη δεύτερη μέρα ένα παράγωγο ρετινόλης σε χαμηλή συγκέντρωση.

Συμβάλλει στην επανόρθωση του δερματικού φραγμού

Ένας υγιής δερματικός φραγμός είναι το Α και το Ω όχι μόνο για την εμφάνιση αλλά και για την γενικότερη υγεία του δέρματος. Σε αντίθεση με την καθημερινή χρήση δραστικών συστατικών το skin cycling δίνει το χρόνο και τα συστατικά για να αποκατασταθεί ο δερματικός φραγμός και να ενισχυθεί το μικροβίωμα. Έτσι η επιδερμίδα έχει μια δυνατή άμυνα απέναντι στις περιβαλλοντικές συνθήκες (ρύποι, καιρικές αλλαγές κλπ.) και επίσης ένας ισχυρός δερματικός φραγμός αποτρέπει δερματικές καταστάσεις όπως ακμή, έκζεμα κ.α.

Skin Cycling - Φυσικά προϊόντα φροντίδας

Οι σκέψεις μου:

Έχω αρχίσει να εφαρμόζω τη συγκεκριμένη μέθοδο βραδινής ρουτίνας εδώ και περίπου 2 μήνες και έχοντας ένα αρκετά ευαίσθητο δέρμα που δεν ανέχεται και πολλά όσον αφορά δραστικά συστατικά και συνδυασμούς μπορώ να πω ότι έχω δει διαφορά στην ποιότητα και την εμφάνιση του δέρματος μου. Η επιδερμίδα μου είναι πιο φωτεινή, μικρά σημαδάκια που υπήρχαν έχουν αρχίσει και βελτιώνονται και επίσης κοντρολάρονται αρκετά καλά τυχόν ακνεïκές εξάρσεις που μπορεί να προκύψουν κοντά στις δύσκολες μέρες του μήνα.

Τα μόνα άτομα που δεν θα το πρότεινα είναι αυτά με κάποια δερματική κατάσταση όπως ροδόχρους ακμή ή σε άτομα που λαμβάνουν αγωγή για κάποια δερματική πάθηση. Επίσης η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θα είχε κάποιο ιδιαίτερο όφελος σε άτομα τα οποία ήδη χρησιμοποιούν δραστικά συστατικά, όπως ρετινόλη, σε καθημερινή βάση και δεν εμφανίζουν κάποιο ερεθισμό.

Εσένα πώς σου φαίνεται το skin cycling; Θα το δοκίμαζες;